Yang Shen

Yang Shen 

 

Yang Shen betekent "Het voeden van het leven".  

De basis van Yang Shen is eigenlijk heel simpel. Door balans te brengen in je lichaam en geest en door mee te bewegen met de seizoenen voedt je jezelf en zul je veel lekkerder in je vel zitten. 

 

Het in balans brengen van je Shen, je geest, je mind

We leven in een tijd waarbij we bijna altijd "aan" staan en we constant prikkels ervaren. Soms piekeren we veel omdat er zorgen zijn over financiën, gezondheid, werk of zit ons hoofd vol met hersenspinsels en ideeën met wat we allemaal nog zo graag zouden willen doen of bereiken. Dit alles zorgt ervoor dat we veel in ons hoofd zitten en dat onze Shen, onze geest uit balans raakt. 

 

Om onze geest terug in balans te brengen en te voeden is het prettig om minder tijd op social media en onze telefoon of tablet door te brengen. Lees liever een boek, volg een meditatie of mindfulness cursus en probeer wat meer met aandacht te leven. Voel wat goed voor jou is, wat heb jij nodig om jouw geest tot rust te brengen, om jouw geest te voeden? Waar wordt jij blij van?

 

Het in balans brengen van je lichaam

Gun je lichaam wat meer rust. Ruil een avondje sporten in voor een rustige yogales, maak een wandeling in de natuur of kijk naar je favoriete Netflix serie. Je hoeft niet altijd "iets" te doen, je mag ook eens lekker lummelen, gewoon even niks doen. Het klinkt zo simpel, maar voor sommige mensen is dit echt erg lastig. 

 

Ik adviseer mijn cliënten vaak om een aantal keer per week achterstevoren uit te slapen oftewel ga een paar avonden in de week vroeg naar bed. Tussen 22:00 uur en 02:00 uur wordt je immuunsysteem terug opgebouwd en alle uren voor 00:00 uur tellen dubbel. 

 

Leef in harmonie met de seizoenen

In de lente komt de energie van de natuur weer langzaam op, het yang komt langzaam terug in het yin. Langzaam zie je dat het steeds later donker wordt, de zon steeds vaker gaat schijnen en de natuur langzaam ontwaakt. Dit is de periode dat ook wij vaak weer meer energie krijgen om dingen te ondernemen. 

 

De zomer is vol van energie (yang) en dit is ook de periode waarin we graag weer meer sociaal contact willen. We zijn uitbundiger, zitten vol van energie en hebben in deze periode ook minder slaap nodig. De zon komt vroeg op en gaat laat onder en de natuur staat in volle bloei.

 

In de herfst keert de natuur weer langzaam terug naar binnen, het yin komt langzaam terug in het yang. Dit is de periode waarin de natuur zich gaat voorbereiden op de winter. De bladeren vallen van de bomen, de dieren beginnen voedsel te hamsteren voor de winter en ook wij mogen langzaam wat meer naar binnen gaan keren. 

 

De winter is de periode van rust (yin). In de winter is het vroeg donker, het is kouder en de natuur heeft zich helemaal teruggetrokken. In de winter is het heerlijk om je huis zo comfortabel mogelijk te maken met kaarsjes, lekkere geuren en om met een plaid om de bank een boek te leen of een kom thee te drinken. 

 

Jezelf voeden met gezonde voeding

Eet in harmonie met de seizoenen, zoveel mogelijk vers en biologisch. Eet voeding waardoor jij je lichaam voedt. Jouw lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren net als een houtkachel die goed hout nodig heeft om te kunnen branden of een auto brandstof om te kunnen rijden. Eet minstens 3x per dag een gekookte maaltijd, eet de groente van het seizoen, eet af en toe goed vlees, eet zo min mogelijk vleesvervangers en in de zomer is er echt wel ruimte voor een lekkere salade. 

 

 

Als je graag meer wilt weten over Yang Shen of jezelf er meer in wilt verdiepen, dan heb ik een mooie boekentip:

De titel van het boek is: Live Well, Live Long 

Geschreven door; Peter Deadman