De vier seizoenen in je cyclus

 

In de natuur zijn er vier verschillende seizoen. De winter, lente, zomer en winter en in elk seizoen zie je een verandering in de natuur. Zo is het eigenlijk ook met je menstruatiecyclus. Je menstruatiecyclus bestaat uit vier verschillende fasen die je net zo kunt indelen als de seizoenen van de natuur:

  • de winter is je menstruatie
  • de lente is de periode net voor je ovulatie
  • de zomer is je ovulatie
  • de herfst is de periode voor je menstruatie

Door je menstruatiecyclus in te delen in de vier seizoenen, kun je de fasen van je menstruatiecyclus beter herkennen en begrijpen. Als je de fasen van je menstruatiecyclus beter herkent én begrijpt en je weet in welk seizoen van je cyclus je je bevind, dan kun je ook beter meebewegen. 

 

De winter is je menstruatie en de winter is de meest yinne periode van je cyclus. In deze periode heb je minder energie en meer behoefte aan rust. Tijd om een boek te lezen of te Netflixen en minder prikkels van buiten te ervaren. In deze periode is het verstandig om niet intensief te sporten, ga liever naar een rustige yin of easy flow yogales.

 

Na de winter komt de lente. De lente is de periode net voor je ovulatie en is de folliculaire fase. De lente staat voor ontwikkeling, groei en ondernemen. Een nieuw eitje mag gaan rijpen en het baarmoederslijmvlies wordt dikker, zodat bij een kinderwens het eitje zich kan innestelen. 

 

De zomer is je ovulatie en je ovulatie is de meest yange periode van je cyclus. In de zomer voelen we ons fantastisch, we zijn energiek en hebben meer zin om dingen te ondernemen. Bij een gezonde cyclus piekt het oestrogeen en vormt zich vruchtbaar slijm in de vagina. Bij een kinderwens is het fijn om deze periode goed te herkennen, maar ook als je geen kinderwens hebt is de ovulatiefase belangrijk.

 

Na de zomer begint de herfst, dit is de luteale fase van je cyclus. In de natuur zie je dat de bomen hun bladeren laten vallen en dat de natuur zich gaat klaarmaken voor de winter. Ook voor ons breekt de periode om los te laten wat je niet meer nodig hebt weer aan. De periode van terug naar binnen keren ter voorbereiding op de winter, je menstruatie. Maar in de herfst kan de natuur ook net wat grilliger zijn net als in onze cyclus. Voor sommige vrouwen is de herfst dan ook hét PMS-seizoen.