Wat gebruik jij tijdens je menstruatie?

Een vrouw menstrueert ongeveer 450 keer in haar leven en daarvoor gebruik ze ongeveer 11.000 maandverbanden en/of tampons om het menstruatiebloed op te vangen.  

 

De meest gebruikte producten op dit moment zijn:

  • maandverband
  • tampons
  • inlegkruisjes
  • menstruatiecup
  • menstruatiedisk
  • menstruatieondergoed

 

Veel vrouwen wisselen het gebruik van maandverband en tampons af. Tampons zijn hartstikke handig tijdens het sporten of het reizen, maar door het gebruik van tampons is er geen natuurlijke flow van het menstruatiebloed. Vanuit de Chinese geneeskunde zien we dat het dagelijks gebruik van tampons leidt tot stagnaties. Stagnatie geeft een onregelmatige en pijnlijke menstruatie. Ook absorberen tampons niet alleen bloed, maar ook vaginaal vocht. Een belangrijke functie van vaginaal vocht is het gezond houden van onze vagina. Het vocht is een beetje zuur en hierdoor kunnen bacteriën en schimmels geen infecties veroorzaken en een te droge vagina zorgt voor irritaties, zoals jeuk, branderig gevoel en pijn bij het vrijen. 

 

Bij het gebruik van maandverband en inlegkruisjes (en ook bij tampons) is het belangrijk om te kiezen voor een biologisch product. Synthetisch maandverband gaat broeien en is op die manier een ideale broedplek voor bacteriën en schimmels. 

 

Een duurzaam menstruatieproduct is de menstruatiecup, menstruatiedisk of menstruatieondergoed.  Deze producten gaan 5 tot 10 jaar mee en een menstruatiecup vangt ongeveer net zoveel menstruatiebloed op als 5 tampons en een menstruatiedisk 5-7 tampons. Het materiaal is vrij van chemicaliën, BPA, lood en kunststoffen. Het gebruik van een menstruatiecup of disk is een kwestie van oefenen en blijven proberen. Als je er eenmaal handigheid in hebt, wil je niks anders meer. Persoonlijk vind ik de menstruatiedisk het fijnste, omdat je deze ook kan legen zonder hem eruit te halen (autodumping). Menstruatieondergoed is een duurzame vervanging voor het gebruik van inlegkruisjes of om te gebruiken tijdens je menstruatie als je bang bent dat je doorlekt. 

 

Zoals je ziet zijn er veel verschillende menstruatieproducten en soms is het fijn om even stil te staan bij de producten die je gebruikt. Om even te kijken of deze producten nog bij je passen of dat je misschien in plaats van het gebruik van tampons een menstruatiedisk wilt gaan proberen of dat je voor meer duurzaamheid gaat. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!