Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus is een huidaandoening waarbij de aangedane huid langzaam minder elastisch wordt. Daardoor voelt de huid strak aan en wordt wittig van kleur. Lichen Sclerosus begint vooral bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar en uit zich meestal aan de schaamlippen. Lichen Sclerosus is herkenbaar aan de witte, scherp begrensde, soms glanzende plekken. Deze plekken voelen strak aan en komen vooral voor aan de schaamlippen en de huid rondom de anus. De plekken zitten niet in de vagina. Lichen Sclerosus is geen geslachtsziekte en is niet besmettelijk of erfelijk. 

 

Vrouwen hebben voornamelijk last van pijn en jeuk in het gebied rondom de schaamlippen en anus. Vaak is 's nachts de jeuk het ergst, waardoor het de slaap verstoort. Door het wrijven en krabben kunnen pijnlijke wondjes en kloofjes ontstaan en dit kan ook pijn geven bij het plassen of poepen. Jeuk kan ook wijzen op een vaginale schimmelinfectie, dat komt veel vaker voor, waardoor vrouwen met Lichen Sclerosus vaak eerst een verkeerde diagnose krijgen. 

 

Doordat de huid steeds minder elastisch wordt, ontstaat er een soort littekenweefsel. Dit kan ertoe leiden dat de schaamlippen met elkaar en/of de clitoris met elkaar gaan vergroeien. De schaamlippen worden vaak kleiner en kunnen uiteindelijk helemaal verdwijnen. Door deze veranderingen wordt de ingang van de vagina nauwer en soms wordt ook de clitoris aangetast. Door deze veranderingen en door de scheurtjes kan het gevoel tijdens de seks veranderen of zelfs leiden tot ernstige pijnklachten. 

 

Met behulp van acupunctuur en externe applicaties van Chinese kruiden is er echt veel mogelijk om vaginale klachten te behandelen.