Vulvodynie & Vaginisme

 

Vulvodynie

Vulvodynie betekent letterlijk 'pijn aan de vulva'. Het is ee chronische pijn en wordt vaak omschreven als geïrriteerdheid, prikkend of branderig in en rondom de vagina. Vaak is er niets afwijkends te zien, maar soms is de vulva rood en/of meer opgezwollen. Sommige vrouwen kunnen bepaalde kleding, zoals een strakke spijkerbroek niet meer dragen. Deze vrouwen hebben pijn met fietsen en zelfs zitten kan al pijnlijk zijn. Maar ook het inbrengen van tampons of het hebben van seks is pijnlijk. Soms is er een duidelijk begin van vulvodynie, zoals een vaginale schimmelinfectie, maar vaak is er geen lichamelijke oorzaak. 

 

Vaginisme

Bij vaginisme vernauwt de vagina zich door het strak aanspannen van de spieren rond de vagina, waardoor het onmogelijk is om zelfs een wattenstaafje naar binnen te brengen. Het lukt dus ook niet om een tampon in te brengen of seks te hebben. Vaginisme wordt vaak veroorzaakt door psychische klachten, ontstaan uit een trauma, onzekerheid en/of angst.  

 

Elke vrouw kan op enig moment in haar leven vulvodynie en vaginisme ontwikkelen. De impact van vulvodynie en vaginisme is erg groot, zowel fysiek als mentaal. Vrouwen voelen zich aangetast in hun 'vrouw-zijn' en schamen zich voor hun omgeving. Maar ook schuldgevoelens naar de partner kunnen een grote rol spelen, omdat ze niet kunnen genieten van seks of helemaal geen seks kunnen hebben.