Moxa Therapie bij Stuitligging

 

Wanneer de baby in een stuitligging ligt is moxa-therapie een veilige en betrouwbare manier om de baby te ondersteunen bij het draaien. Moxa is bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris) in de vorm van een stick, dat wordt aangestoken om acupunctuurpunt BL-67 (Zhiyin) met warmte te stimuleren. Dit acupunctuurpunt zit aan de buitenkant van de kleine teen, vlakbij de buitenste rand van de teennagel.  Door warmte op dit punt toe te voegen komt de warmte via de Blaasmeridiaan terecht in de kleine bekken waar de baarmoeder zich bevindt. Dit zorgt voor beweging, en door beweging in de kleine bekken wordt de baby ook bewegelijk en gaat hij of zij draaien

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • het invoeren van je gegevens in het cliëntensysteem
  • het invullen van een korte vragenlijst m.b.t. je gezondheid  
  • uitleg van de moxa-therapie
  • korte behandeling waarbij op de kleine teen wordt acupunctuurpunt Blaas-67 behandelt wordt met een moxastick
  • de moxastick mag je mee naar huis nemen

Vanaf wanneer kun je beginnen met moxa-therapie?

Je kunt beginnen met moxa-therapie als je tussen de 33 en 36 weken zwanger bent. Vanaf de 36 weken zwangerschap neemt de kans op draaiing af, omdat er minder ruimte in de baarmoeder is. 

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Je komt eenmalig naar de praktijk in Etten-Leur. Deze behandeling is in de praktijk in Bavel helaas NIET mogelijk. Je mag iemand meenemen naar de behandeling. In deze periode van je zwangerschap kun je niet zo gemakkelijk meer bij je kleine teen en het is de bedoeling dat je de moxa-therapie gedurende twee weken dagelijks herhaald.  

 

Overleg altijd even met je verloskundige, voordat je met moxa-therapie begint.