Let's talk about Vaginal Health

 

We praten eigenlijk best weinig over onze vagina en dat is jammer, want onze vagina is super bijzonder. Ze bezorgd ons veel genot en plezier, maar ze kan ook voor vreselijk ongemak en pijn zorgen. Helaas blijven veel vrouwen uit schaamte of ongemak met hun klachten lopen en dat is super jammer. Daarom wil ik in een paar blogs iets meer informatie geven over onze vagina en haar klachten. Dit blog gaat over de gezondheid van de vagina en hoe we haar het beste kunnen verzorgen.

 

Veel vrouwen zeggen dat de vulva de vagina is, maar dat is het niet. De vagina is eigenlijk alleen maar de opening van de vulva naar de baarmoederhals, ook wel schede genoemd. Wat is dan wel de vulva? De vulva is het hele gebied eromheen. Tot de vulva behoren de venusheuvel, buitenste schaamlippen, binnenste schaamlippen, clitoris, voorhof, opening van de urinebuis en het perineum. Het is voldoende om de vulva te reinigen door haar één keer per dag te wassen met een beetje lauw water, zonder toevoeging van zeep en zonder flink te schrobben. De vagina is door de vaginale flora helemaal zelfreinigend! en behoeft geen aparte dagelijkse reiniging. Hoe bijzonder is dat! Als de vaginale flora echter verstoort raakt, krijgen bacteriën en schimmels de kans om te gaan groeien.

 

Wat verstoort de vaginale flora:

De belangrijkste oorzaken zijn: 

🌷 Het wassen van je vagina met zeep of intieme hygiëneproducten (geparfumeerd en ongeparfumeerd)

🌷 Het gebruik van vaginale spoelingen of deodorant

🌷 Hormonale wisselingen tijdens je menstruatie, zwangerschap of tijdens de menopauze

🌷 Hormonale anticonceptie

🌷 Door het gebruik van antibiotica of corticosteroïden

🌷 Diabetes

🌷 Stress

🌷 Verminderde weerstand

🌷 Het vaak dragen van strings

🌷 Synthetisch maandverband en inlegkruisjes

🌷 Het verkeerd afvegen van je billen (van achter naar voren)

 

Dit zijn een aantal oorzaken waardoor je vaginale flora uit balans kan raken en waardoor je klachten kunt ontwikkelen. 

Meer informatie over vaginale klachten als schimmelinfecties, bacteriële vaginose, chlamydia en de behandeling vanuit de Chinese geneeskunde, lees je binnenkort in een ander blog. Ook zal ik nog een blog schrijven over pijn bij het vrijen, vaginisme, vulvodynie en Lichen Sclerosus.