Vulvodynie & Vaginisme

 

Vulvodynie

Vulvodynie betekent letterlijk 'pijn aan de vulva'. Het is een chronische pijn en wordt vaak omschreven als geïrriteerdheid, prikkend of branderig in en rondom de vulva. Vaak is er niets afwijkends te zien, maar soms is de vulva rood en/of meer opgezwollen. Vrouwen met vulvodynie kunnen geen aanrakingen verdragen aan de vulva. Het dragen van bepaalde kleding, zoals een strakke spijkerbroek is niet niet mogelijk, maar ook bijvoorbeeld zitten of fietsen kan al pijnlijk zijn. Bij vulvodynie is ook het inbrengen van tampons of het hebben van seks pijnlijk.

 

Heel soms is er een duidelijk begin van vulvodynie, zoals een chronische vaginale schimmelinfectie en het (langdurig) gebruik van medicinale crèmes of  spelen mentale & emotionele emoties een rol. Maar vaak is geen lichamelijke oorzaak voor het ontstaan van vulvodynie.

 

Vaginisme

Bij vaginisme vernauwt de vagina zich door het strak aanspannen van de spieren rond de vagina, waardoor het onmogelijk is om zelfs een wattenstaafje naar binnen te brengen. Het lukt dus ook niet om een tampon in te brengen of seks te hebben. Vaginisme wordt vaak veroorzaakt door psychische klachten, ontstaan uit een trauma, onzekerheid en/of angst.  

 

Elke vrouw kan op enig moment in haar leven vulvodynie en vaginisme ontwikkelen. De impact van vulvodynie en vaginisme is erg groot, zowel fysiek als mentaal. Vrouwen voelen zich aangetast in hun 'vrouw-zijn' en schamen zich voor hun omgeving. Maar ook schuldgevoelens naar de partner kunnen een grote rol spelen, omdat ze niet kunnen genieten van seks of helemaal geen seks kunnen hebben.